Asset Publisher
Tablica 31 - Leśne przysmaki
W lesie możemy spotkać wiele owoców, zarówno drzew, krzewów jak i krzewinek. Obradzając w różnym okresie, dają nam możliwość korzystania ze swoich skarbów przez wiele miesięcy.
Aby z nich bezpiecznie korzystać, należy umieć je rozpoznawać. Najczęstszymi owocami naszych lasów są:
Czarna jagoda, a właściwie borówka czarna - gatunek rośliny wieloletniej z rodziny wrzosowatych. Krzewinka ta rośnie na dnie lasu tworząc zwarte łany o wysokości do około 0,5 m. Kwitnie od kwietniu do czerwca, a czarne owoce dojrzewają w lipcu. Chętnie zjadana zarówno przez zwierzęta leśne, jak i przez człowieka.
Poziomka, a właściwie poziomka pospolita – bylina z rodziny różowatych. Występuje dość pospolicie w żyźniejszych lasach i na ich obrzeżach. Kwitnie w marcu – kwietniu, a owocuje już w maju. Jest rośliną dzięki której wyhodowano truskawki. Owoce ma od niej mniejsze, ale o wyraźniejszym smaku, zawierającą też więcej witamin i substancji odżywczych. Jej młode liście są lekiem ziołowym. Zjadana przez zwierzęta leśne, i ludzi na surowo i w formie przetworzonej.